Alcoholslot: een slot op alcoholgebruik

Vanaf 1 december 2011 gebruikt de overheid een nieuw instrument om het rijden onder invloed van alcohol verder terug te dringen. Zware alcoholovertreders (met een promillage vanaf 1,3) en recidivisten (vanaf 0,8 promille) krijgen voortaan door het CBR het alcoholslotprogramma (ASP) opgelegd.

Een alcoholslot is een startonderbreker in de auto waar de bestuurder eerst in moet blazen voordat de auto start. Als de bestuurder een alcoholpromillage boven 0,2 heeft, kan hij de auto niet starten. Het complete ASP bestaat daarnaast ook uit een verplicht begeleidingsprogramma: een aantal groepsessies met als doel dat deelnemers leren een scheiding te maken tussen het gebruik van alcohol en het besturen van een motorrijtuig. Daarnaast krijgt men adviezen hoe een drankprobleem aan te pakken.

Hoe lang alcoholsot?

Het alcoholslot blijft in principe twee jaar in de auto. Daarna wordt gekeken of de bestuurder weer zonder achter het stuur kan of dat een verlenging (van telkens zes maanden) opgelegd moet worden.

Nadat ik eerst voor de rechter was geweest, kwam het CBR met het Alcoholslot om de hoek. Gelukkig had mijn advocaat van rijbewijsingevorderd.nl mij al voorbereid. Ineke (34) Freelnce journaliste. Rijdt 35.000 km per jaar