Ongeval veroorzaakt: laat u bijstaan!

Het veroorzaken van een verkeersongeval is een traumatisch en ingrijpende gebeurtenis, zeker als er slachtoffers te betreuren zijn. En dan wordt u ook nog eens vervolgd door Justitie! Juist dan heeft u behoefte aan een advocaat die over uw dossier beschikt, de regels kent en zorgt dat u er niet alleen voor staat.

Het kan ons allemaal gebeuren. Een moment van onoplettendheid en een verkeersongeluk is een feit. Soms is er alleen blikschade, maar af en toe zijn er helaas ook doden of gewonden te betreuren. In ernstige gevallen gaat het Openbaar Ministerie over tot strafrechtelijke vervolging van de bestuurder die ervan wordt verdacht een ongeluk te hebben veroorzaakt.

Bijstand van een ervaren advocaat is dan heel belangrijk. In de eerste plaats omdat uw advocaat de beschikking krijgt over het complete procesdossier, met inbegrip van politiefoto's, situatietekeningen, (snelheids-)berekeningen en verklaringen van uzelf en van getuigen. Zonder deze stukken van tevoren uitvoerig te hebben bestudeerd, kunt u zich op de strafzitting bij de rechtbank eigenlijk niet goed verweren. Het komt nogal eens voor dat u natuurlijk een fout heeft gemaakt, maar dat deze onvoldoende ernstig is om schuld in de zin van de Wegenverkeerswet te kunnen aannemen.

Een advocaat waakt ervoor dat de bewijsmiddelen door de rechtbank juist worden gewogen en dat u niet ten onrechte wordt veroordeeld.

U staat er letterlijk niet alleen voor!

Behalve dat uw advocaat de stukken krijgt en de zaak grondig met u zal voorbereiden, is de advocaat er juist om u letterlijk bij te staan. Een strafzaak kan immers veel indruk maken.

Wanneer u verdachte bent in een verkeersstrafzaak komt er van alles op u af. Als u voor de meervoudige strafkamer terecht moet staan, is dat een gebeurtenis die behoorlijk indruk op u kan maken.

In sommige gevallen is de impact zodanig groot dat u helemaal niets meer uit kunt brengen of niet de juiste woorden kunt vinden om uit te drukken wat u precies bedoelt. Dat kan uw positie als verdachte ongunstig beinvloeden.

n die gevallen is het goed dat er een advocaat is die de zaak van tevoren goed met u heeft besproken zodat u weet welke vragen u kunt verwachten en niet wordt verrast door de "setting" waarin u onvoorbereid terecht komt. Zo kan een confontatie met (het verhaal van) het slachtoffer grote indruk maken, waardoor u zich mogelijk niet vrij voelt om voor uw belangen op te komen.

Een advocaat gaat voor u door het vuur en zorgt dat uw kant van het verhaal goed naar voren wordt gebracht.

Op de zitting werd ik door drie rechters met vragen bestookt. Ik voelde mij overrompeld. Gelukkig kon ik terugvallen op mijn advocaat. Iwan (45) vrachtwagenchauffeur

Voorrangsvoertuigen

Bestuurders van voorrangsvoertuigen nemen een speciale plek in op de weg.

Auto's van brandweer, politie en ambulancedienst moeten voorrang krijgen als er wordt gereden met zwaailicht en sirene. Maar ook dan kunnen bestuurders van deze zogenaamde voorrangsvoertuigen met justitie in aanraking komen en zelfs worden vervolgd.

Met name als de aanwijzingen uit de brancherichtlijnen niet goed zijn nageleefd en een ernstig ongeluk het gevolg is, kan justitie besluiten de bestuurder van politie- en brandweerauto's en ambulances te vervolgen.

Verkeersrechtadvocaat mr. Ronald Kool heeft veel ervaring met het verlenen van rechtsbijstand aan bestuurders van voorrangsvoertuigen. Neem contact met hem op voor een vrijblijvend consult.