Rijbewijs kwijt en toch rijden?

Uw rijbewijs ingevorderd en toch rijden?

Heeft de politie uw rijbewijs ingevorderd na een verkeersovertreding of ongeval? Dit is een ingrijpende maatregel die directe gevolgen heeft voor uw mobiliteit en uw dagelijkse leven. De verleiding kan dan groot zijn om toch te gaan rijden, ook zonder geldig rijbewijs. Maar let dan wel op: rijden zonder rijbewijs is zeer risicovol en kan zelfs leiden tot ernstige juridische consequenties. Als verkeersrechtadvocaat vertellen we u er meer over. En indien nodig, staan we voor u klaar om u in deze voor u moeilijke situatie bij te staan.

Varianten van rijden tijdens ingevorderd of ongeldig rijbewijs

De Wegenverkeerswet kent in Artikel 9 verschillende varianten van rijden tijdens een ingevorderd of ongeldig rijbewijs. Hieronder ziet u de belangrijkste:

  • Rijden tijdens een door de rechter opgelegde rijontzegging
  • Rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs
  • Rijden nadat de politie heeft gevraagd om het inleveren van uw rijbewijs
  • Rijden met een door de politie ingevorderd rijbewijs
  • Rijden nadat uw rijbewijs is gevorderd i.v.m. openstaande boete

Behalve om Nederlandse rijbewijzen kan het ook gaan om buitenlandse rijbewijzen. Van belang voor de strafbaarheid is of de bestuurder wist of kon weten dat hij/zij een rijontzegging had gekregen, zijn rijbewijs ongeldig was verklaard of dat hij/zij reed tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid.

Ma t/m za. tot 21.00 uur ’s avonds zijn wij telefonisch bereikbaar

Wanneer wordt uw rijbewijs ingevorderd?

Er zijn verschillende redenen waarom uw rijbewijs kan worden ingevorderd. Bij ernstige verkeersovertredingen, zoals rijden onder invloed van alcohol of drugs, een forse snelheidsovertreding of gevaarlijk rijgedrag. Ook kan uw rijbewijs worden ingenomen als u betrokken was bij een ongeval met letsel of schade. Een invordering van uw rijbewijs houdt in dat u voorlopig niet mag rijden, totdat de Officier van Justitie besluit wat er met uw rijbewijs gebeurt.

Toch rijden zonder rijbewijs? De risico’s

Rijden terwijl uw rijbewijs is ingevorderd is strafbaar en kan ernstige gevolgen voor u hebben. Als u toch besluit te rijden en wordt betrapt, riskeert u een hoge boete, een langere rijontzegging of zelfs een gevangenisstraf. Bovendien wordt uw zaak hierdoor nodeloos ingewikkeld. De kansen op het terugkrijgen van uw rijbewijs nemen hierdoor aanzienlijk af. Het Openbaar Ministerie ziet het rijden zonder geldig rijbewijs als een zware overtreding omdat het getuigt van minachting voor de wet en de verkeersveiligheid.

Twee weken gevangenisstraf

Bij een verdenking van het overtreden van artikel 9 WVW draait het om de vraag of er daadwerkelijk sprake was van een ontzegging van de rijbevoegdheid of dat het rijbewijs ongeldig was verklaard, en of u hiervan op de hoogte was. Bent u schuldig, dan is de standaardeis twee weken celstraf!

Gedagvaard of opgeroepen voor een zitting bij de rechter?

Hulp van een verkeersrecht advocaat is zeer aan te raden.

2 weken gevangenisstraf na rijden zonder rijbewijs

Het is voor het bewijs van belang of vast komt te staan dat u wist, of had kunnen weten, dat u met een ingevorderd, of ongeldig verklaard, rijbewijs of tijdens een rijontzegging bent gaan rijden. Als u ontkent dat u wist van de ontzegging of ongeldigverklaring van uw rijbewijs, kan dit worden vastgesteld aan de hand van bewijsstukken in het dossier.

Mededeling rijontzegging of ongeldigheid rijbewijs

Als de beslissing tot ongeldigverklaring of ontzegging persoonlijk aan u is medegedeeld, staat uw (veronderstelde) bekendheid hiermee vast. In alle andere situaties is het zeker verstandig om hier verweer tegen te voeren. Een advocaat met verstand van verkeersstrafrecht kan snel inschatten of het zinvol is om verweer te voeren bij de beschuldiging van het rijden met een ingevorderd of ongeldig rijbewijs of als aan u een rijontzegging was opgelegd.

Rechtbanken hanteren een standaardstraf van twee weken gevangenisstraf, maar als uw advocaat goed verweer voert, kan dat vaak worden voorkomen. Neem daarom contact op met Verkeersrechtadvocaat.nl als u heeft gereden tijdens een rijontzegging of met een ongeldig verklaard rijbewijs. Bel daarvoor met 085 130 70 30.

Ma t/m za. tot 21.00 uur ’s avonds zijn wij telefonisch bereikbaar