Wanneer rijbewijs kwijt?

Uw rijbewijs kan in de volgende gevallen worden ingevorderd:

 • Wanneer u met teveel alcohol op achter het stuur bent aangetroffen. Afhankelijk van de uitslag van de ademanalyse wordt uw rijbewijs door de Officier van Justitie voor twee, vier of zes maanden ingehouden. In extreme gevallen kan het zelfs nog langer duren voordat u uw rijbewijs terug krijgt. Blaast u meer dan 570 ugl dan volgt automatisch invordering van uw rijbewijs.
   
 • Heeft u uw rijbewijs korter dan vijf jaar of bent u een beginnend bestuurder? In dat geval wordt uw rijbewijs ingevorderd bij een uitslag van 350 ugl of meer.
   
 • Komt er uit de ademanalyse een lager alcoholpromillage, dan kan uw rijbewijs toch worden ingevorderd en ingehouden. Die kans bestaat als u in de vijf jaar voorafgaand aan dit feit al eerder vanwege een vergelijkbaar feit in aanraking bent geweest met politie of justitie. Gaat het om een snelheidsovertreding, dan kijkt justitie twee jaar terug vanaf het moment dat aan u voor het laatst een geldboete of andere (voorwaardelijke) rijontzegging werd opgelegd.
   
 • Wanneer u 50 kilometer sneller rijdt dan de ter plekke geldende maximumsnelheid, leidt dat ook tot een ingevorderd rijbewijs.  De Officier van Justitie bepaalt binnen tien dagen hoelang uw rijbewijs ingevorderd blijft (voor bestuurders van een bromfiets geldt een maximum van 30 km te snel).

 • Wanneer u zich ernstig heeft misdragen op de weg of wannweer de politie denkt dat u niet langer geschikt bent om een auto te besturen kan dat ook leiden tot een ingevorderd rijbewijs.

   

Verkeerde actie: langer zonder rijbewijs!

Wanneer uw rijbewijs ingevorderd is, maakt een advocaat vaak het verschil. In de praktijk merken wij vaak dat bestuurders, van wie het rijbewijs ingevorderd is, te lang wachten of juist de verkeerde acties ondernemen. Daardoor duurt de inhouding van uw rijbewijs soms onnodig lang.

De politie, het CVOM, de Officier van Justitie, de strafgriffie, een OM-zitting: allemaal termen waarmee u geconfronteerd wordt als uw rijbewijs is ingevorderd. Wij horen nogal eens dat de politie adviseert, of in elk geval de indruk wekt, dat u met het schrijven van een brief aan justitie de terruggave van uw ingevorderde rijbewijs kunt bespoedigen. Maar in de praktijk haalt het sturen van een brief helemaal niets uit. Het enige dat u bereikt, is tijdverlies. Uw verkeersrechtadvocaat weet de weg wel, onderneemt adequate actie en laat geen kostbare tijd verloren gaan. Bel ons voor gratis advies over uw zaak. Alleen dan bent u snel weer op weg.

Natuurlijk had ik meteen aan de bel moeten trekken, in plaats van zelf te gaan schrijven. Nu was ik twee weken achterop geraakt. Gelukkig pakte mijn advocaat het snel op en zat ik korte tijd later weer achter het stuur. Peter (56), ondernemer

De recidiveregeling: opnieuw examen doen!

"Twee keer geel is rood", wordt de recidiveregeling ook wel genoemd. Wie binnen vijf jaar twee keer met drank op tegen de lamp loopt, moet soms zelfs opnieuw examen doen.

Wanneer u binnen vijf jaar twee keer met Justiie in aanraking komt vanwege rijden onder invloed, krijgt te maken met de recidiveregeling. Dit geldt voor iedereen die veroordeeld wordt voor het rijden onder invloed van alcohol. Wie binnen vijf jaar na een eerdere onherroepelijke "afdoening" weer aangehouden wordt met een promillage hoger dan 1,3 (570 u/gl) raakt zijn rijbewijs kwijt, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Deze regeling wordt wel: twee keer geel is rood genoemd. Om weer in het bezit te komen van een geldig rijbewijs, moet een volledig rijexamen worden afgelegd en voldaan worden aan medische geschiktheideisen.