Doorrijden na veroorzaken ongeval

Verlaten van plaats ongeval

Was u betrokken bij een ongeval en wordt u nu verdacht van het doorrijden na een aanrijding? Dit is een strafbaar feit volgens Artikel 7 van de Wegenverkeerswet (WVW).
Het gaat hierbij niet alleen om een ongeluk waarbij een ander letsel heeft opgelopen, maar ook om een aanrijding met materiële schade. Zelfs het doorrijden na het raken van een paaltje is strafbaar als dat paaltje door de aanrijding werd beschadigd. Voor de vraag wat u moet doen wanneer u bent doorgereden na een aanrijding, is het altijd van belang om goed te weten in welke fase u zit en wat er aan verweer mogelijk is. Onze ervaren verkeersrechtadvocaten staan klaar om u te adviseren. Bel hiervoor met 085 130 70 30

Wat houdt Artikel 7 WVW in?

Artikel 7 WVW stelt dat elke bestuurder verplicht is om na een verkeersongeval te stoppen en zijn of haar identiteit kenbaar te maken. Dit is ongeacht de ernst van het ongeval. Als u doorrijdt, kan dit worden gezien als het ontlopen van uw verantwoordelijkheid. Zelfs als u het ongeval niet hebt veroorzaakt of als er weinig schade is.

Ma t/m za. tot 21.00 uur ’s avonds zijn wij telefonisch bereikbaar

Gevolgen van doorrijden na een ongeval

Doorrijden na het veroorzaken van een ongeval is een strafbaar feit dat kan leiden tot serieuze juridische consequenties. U kunt een geldboete krijgen die kan oplopen tot duizenden euro’s, een rijontzegging die maanden of langer kan duren, en in ernstige gevallen zelf een gevangenisstraf. Bovendien kunt u een strafblad krijgen. De strafmaat van doorrijden na een ongeval hangt af van de omstandigheden, zoals de aard van het ongeval en eventuele schade of letsel.

Melden kort na aanrijding

Indien er nog geen 12 uren zijn verstreken na de aanrijding, kunt u zich vrijwillig (op eigen initiatief) melden bij de politie. Daar moet u zich identificeren en de gegevens van uw voertuig doorgeven. Op grond van artikel 184 WVW kunt u dan NIET vervolgd worden. Dat geldt echter niet als u een slachtoffer na de aanrijding hulpeloos hebt achtergelaten (artikel 7, eerste lid, onder b WVW 1994).

Mogelijke verweren bij doorrijden na aanrijding

Als u wordt verdacht doorrijden na een aanrijding, zijn er verschillende verweren mogelijk:

  • U was de bestuurder niet (op basis van het kenteken)
  • U hebt de aanrijding niet opgemerkt
  • U bent gestopt, maar de andere partij wilde geen gegevens uitwisselen

Het is dan belangrijk dat uw advocaat eerst alle verklaringen uit het strafdossier voor u opvraagt, voordat u een verklaring gaat afleggen bij de politie. Pas als u beschikt over alle verklaringen, kunt u de beste verdedigingsstrategie bepalen.

Gedagvaard of opgeroepen voor een zitting bij de rechter?

Hulp van een verkeersrecht advocaat is zeer aan te raden.

Juridische hulp bij een beschuldiging volgens Artikel 7 WVW

Wordt u beschuldigd van doorrijden na het veroorzaken van een ongeval? Dan adviseren we u om snel juridische hulp in te schakelen. Onze verkeersrechtadvocaten hebben uitgebreide ervaring met zaken die vallen onder Artikel 7 WVW. Wij analyseren uw zaak en onderzoeken de omstandigheden om een sterke verdediging op te zetten. Snel handelen is van groot belang. Neem dus direct contact op met onze gespecialiseerde verkeersrechtadvocaat voor deskundig advies en begeleiding. Daarvoor kunt u ons bellen op 085 130 70 30.

Ma t/m za. tot 21.00 uur ’s avonds zijn wij telefonisch bereikbaar