Artikel 7 WVW

Artikel 7 WVW: verlaten plaats ongeval

Was u betrokken bij een verkeersongeval en wordt u verdacht van het verlaten van de plaats van het ongeval? Dat mag natuurlijk niet! Artikel 7 van de Wegenverkeerswet (WVW) stelt dat het strafbaar is om de plaats van een ongeval te verlaten zonder de hiervoor vereiste informatie achter te laten of zonder eventuele hulpdiensten in te schakelen. Dit kan ernstige juridische gevolgen hebben. U doet er dan verstandig aan om direct onze gespecialiseerde verkeersrechtadvocaat in te schakelen.

Ma t/m za. tot 21.00 uur ’s avonds zijn wij telefonisch bereikbaar

Wat houdt Artikel 7 WVW in?

Volgens Artikel 7 WVW is elke bestuurder verplicht om na een verkeersongeval op de plaats van het incident te blijven en zijn identiteit kenbaar te maken. En als het nodig is, moet u ook hulp verlenen aan eventuele slachtoffers en de hulpdiensten waarschuwen. Als u dat niet doet en de plaats van het ongeval verlaat, pleegt u een strafbaar feit. Dit geldt ook als u denkt dat het slechts gaat om een klein ongeval of als er alleen materiële schade is. Het verlaten van de plaats van een ongeval kan worden gezien als een poging om aan uw verantwoordelijkheid te ontkomen. En dat maakt de situatie er uiteraard niet beter op.

Wat staat er in de Artikel 7?

Wie de plek van het ongeval verlaat zonder zijn identiteit kenbaar te maken, maakt zich schuldig aan een misdrijf. In artikel 7 van de Wegenverkeerswet staat letterlijk:

  1. Het is degene die bij een verkeersongeval is betrokken of door wiens gedraging een verkeersongeval is veroorzaakt, verboden de plaats van het ongeval te verlaten indien:
    1. bij dat ongeval, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander is gedood dan wel letsel of schade aan een ander is toegebracht.
    2. daardoor, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander aan wie bij dat ongeval letsel is toegebracht, in hulpeloze toestand wordt achtergelaten.
  2. Het eerste lid, aanhef en onderdeel a, is niet van toepassing op degene die op de plaats van het ongeval behoorlijk de gelegenheid heeft geboden tot vaststelling van zijn identiteit en, voor zover hij een motorrijtuig bestuurde, tevens van de identiteit van dat motorrijtuig.

Gedagvaard of opgeroepen voor een zitting bij de rechter?

Hulp van een verkeersrecht advocaat is zeer aan te raden.

Gevolgen van plaats ongeval verlaten

Het verlaten van de plaats van een ongeval wordt in Nederland als een misdrijf beschouwd. Een veroordeling op basis van Artikel 7 WVW kan leiden tot zware sancties, zoals een gevangenisstraf, een forse geldboete, een rijontzegging en zelfs een strafblad. Deze straf kan verregaande gevolgen hebben voor zowel uw privéleven als uw werk. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk juridische hulp in te schakelen.

Waarom een verkeersrechtadvocaat inschakelen?

Wij staan als ervaren verkeersrechtadvocaten voor u klaar om u bij te staan als u wordt verdacht van het verlaten van de plaats van een ongeval. Wij analyseren uw zaak grondig en onderzoeken de omstandigheden rond het ongeval. Omdat emoties vaak een rol spelen in dit soort situaties, begrijpen wij dat u mogelijk in paniek handelde. Wij horen dus graag uw kant van het verhaal aan om voor u te kunnen pleiten voor een gunstige uitkomst.

Neem direct contact met ons op

Neem direct contact op met onze gespecialiseerde verkeersrechtadvocaat.
Dat doet u door het volgende telefoonnummer te bellen 085 130 70 30.

Ma t/m za. tot 21.00 uur ’s avonds zijn wij telefonisch bereikbaar