Bij hoeveel te hard rijbewijs kwijt?

U wilt natuurlijk graag weten bij welke snelheidsoverschrijding u uw rijbewijs kwijtraakt. Hieronder vindt u het antwoord op deze vraag.

De vraag: "Wanneer raak ik bij een snelheidsovertreding mijn rijbewijs kwijt?" , is eigenlijk heel simpel te beantwoorden. Als de overschrijding van de maximum snelheid 50 kilometer of meer bedraagt, dan wordt het rijbewijs door de politie ingevorderd. Dus als de maximum snelheid 100 kilometer per uur bedraagt, ben je vanaf 150 kilometer per uur je rijbewijs kwijt. Ook bij een overschrijding van exact 50 kilometer per uur, kan de politie dus tot invordering van het rijbewijs overgaan.

Rijbewijs naar CVOM Utrecht

De politie stuurt het ingevorderde rijbewijs vervolgens naar het CVOM. Dit is de centrale verwerkingseenheid van het Openbaar Ministerie in Utrecht. Van daaruit coördineert justitie de zaken over ingevorderde rijbewijzen. De Officier van Justitie moet binnen 10 dagen beslissen wat hij met uw rijbewijs doet. Blijft het rijbewijs ingevorderd? Of gaat het rijbewijs terug? Ook een ingevorderd rijbewijs dat is ingevorderd omdat de bestuurder teveel heeft gedronken, wordt naar het CVOM gestuurd. In vrijwel alle gevallen worden ingevorderde rijbewijzen daadwerkelijk voor meerdere maanden door de Officier van Justitie ingehouden.

Rijbewijs kwijt 10 dagen

Het is een groot misverstand dat het ingenomen rijbewijs binnen tien dagen weer aan u terug wordt gestuurd. Dat was heel vroeger zo. Sinds 2011 wordt een ingevorderd rijbewijs in vrijwel alle gevallen ook door de Officier van Justitie ingehouden. Dat betekent dat u uw rijbewijs voor langere tijd kwijt bent. Het sturen van brieven naar het CVOM heeft feitelijk geen zin. Wilt u uw rijbewijs toch snel terug? Neem dan contact met ons op.