Rijbewijs ingenomen

AIs uw rijbewijs ingenomen door de politie? Dan bent u een van de velen die dit jaarlijks overkomt. Wij vertellen u graag en vrijblijvend wat de gevolgen van een ingenomen rijbewijs zijn, wat wij voor u kunnen doen en hoelang het duurt voordat u uw in beslag genomen rijbewijs weer terugkrijgt. Begrijpelijk, want na inbeslagname van het rijbewijs, mag je meteen niet meer rijden. Dat geeft heel veel problemen: bij het uitvoeren van je werk, maar ook privé. Bel en wij helpen u zo snel mogelijk weer op weg!

Inbeslagname rijbewijs

Het komt zeer regelmatig voor dat een rijbewijs in beslag genomen wordt. Als u deze website bezoekt omdat uw rijbewijs in beslag genomen is, dan kunt u zich troosten met de gedachte dat u bepaald niet de enige bent. Jaarlijks worden duizenden rijbewijzen in beslag genomen. Tot voor kort volgde op de inbeslagname rijbewijs vaak een brief dat het rijbewijs na een paar dagen alweer werd teruggegeven. Sinds 2011 wordt ieder rijbewijs door de Officier van Justitie voor tenminste twee maanden ingehouden. Vaak is de inhoudingstermijn zelfs langer!

Rijbewijs ingevorderd wanneer terug?

Wanneer er worden gesproken van “inbeslagname rijbewijs”, wordt eigenlijk de invordering van het rijbewijs bedoeld. De invordering van het rijbewijs gebeurt door de politie. Zij gaat daartoe over wanneer er sprake is van een ernstig geval van rijden onder invloed of van het plegen van een excessieve snelheidsovertreding. Ook wanneer een automobilist zich zeer onverantwoord in het verkeer gedraagt, kan dit tot inbeslagname van het rijbewijs leiden.

Rijbewijs terug 10 dagen

Wanneer de politie een rijbewijs heeft ingevorderd, dient zij dit direct op te sturen naar de Officier van Justitie bij het CVOM in Utrecht. Deze moet binnen 10 dagen beslissen over teruggave van het rijbewijs. Dat betekent echter niet dat de Officier van Justitie u ook binnen 10 dagen moet berichten over inhouding of teruggave. Daarvoor heeft de Officier van Justitie langer de tijd. Als u dus pas na 14 dagen bericht krijgt, heeft dat voor de procedure verder geen gevolgen. Er is ook geen sprake van een vormfout.

Ingevorderd rijbewijs terug

Natuurlijk wilt u uw ingevorderde rijbewijs zo snel mogelijk terug. Wanneer u telefonisch contact met ons opneemt, kunnen wij inschatten of u kans maakt uw rijbewijs terug te krijgen. In dat geval stellen wij een klaagschrift op waarmee tegen de inbeslagname van het rijbewijs wordt geklaagd bij de rechtbank. In veel gevallen leidt dit tot snelle teruggave van het rijbewijs, zodat uw leven weer snel zijn normale loop krijgt. Meer weten? Bel met 085 1307 034 en u bent snel weer op weg.

Als taxichauffeur kan ik natuurlijk geen dag zonder rijbewijs. Dat begrepen ze bij Verkeersrechtadvocaat.nl heel goed. Nog dezelfde dag werd een "klaagschrift ingevorderd rijbewijs" ingediend en na twee weken stond ik al voor de rechter. Die bepaalde dat het rijbewijs door de Officier aan mij terug moest worden gegeven waarna ik weer snel aan het werk kon. Mike (41) , taxichauffeur regio Rijnmond